Villiyrtistä viljellyksi

 

Viljelyn historia kertoo kuinka luonnonvaraisia kasveja alettiin tarpeen vaatiessa viljellä asumuksen läheisyydessä. Näissä viljelmissä kasvatettiin myös ulkomaalaisia tulokkaita.

Puutarhaan historia esittelee kulttuurihistoriaa ja kaikkea muuta, mitkä vaikuttivat viljelyharrastuksen kasvuun Suomessa.

Muissa luvuissa esitellään yrttien hyödyntämistä tavallisen kansan keskuudessa, se oli paljon muutakin kuin maustamista.

Voit tutustua yrtteihin tavallisen kansan ruokapöydässä, käsityömateriaaleina ja tarvekalujen aineksina tai hätäravintona. Tuoksut ja värit toivat iloa arkeen; siitä kertovat tuoksuvat yrtit ja yrtit värikasveina.

Ihmisten kekseliäisyyttä kuvaa miten kalliita ylellisyystuotteita korvattiin luonnonyrteillä. Luonnosta kerätyt yrtit ovat jo kauan tarjonneet myös mahdollisuuden lisäansioihin. Lääkekäyttöön voit tutustua Parantajan polulla.

Kansanomaiseen ja kansainväliseenkin käytäntöön kuului ja kuuluu ehdottamasti myös viinan maustaminen yrteillä. Voit myös kokeilla oman baarikaapin piristämistä itsemaustetuilla snapseilla tai likööreillä.

Lisäksi voit lukea vanhasta eurooppalaisesta yrttikirjallisuudesta tai luostarien vaikutuksesta yrttitiedon leviämiseen Euroopassa