Kansanperinne

Yrttitarhan kansanperinteen sivut pyrkivät tarjoamaan tuokiokuvia, joista piirtyy menneen ajan elämän kokonaiskuva. Sivujen sisällön lähtökohtana ovat olleet vanhat yrttien käyttötarkoitukset. Eniten yrttien voimaa tarvittiin terveyden- ja sairaudenhoidossa. Siksi näillä sivuilla käsitellään laajemminkin kansanlääkinnän keinoja. Kansanperinteen aarreaitasta paljastuu, että parantamiseen käytettiin muitakin keinoja kuin sauna, viina ja terva. Näitä monia muotoja esitellään kahdella tarinapolulla: Tietäjän tiellä ja Parantajan polulla.

Tietäjän tie on katsaus tietäjä- ja taikaperinteeseen, jota ilman ei voi käsitellä kansanlääkintää. Se kertoo myös erilaisista sairauskäsityksistä ja esimerkiksi siitä miten sammakon purema ilmenee ja miten se voidaan parantaa. Parantajan polku kertoo sukupolvien keräämästä kokemuksesta hoitaa vaivoja yrttirohdoilla, mutta myös muilla keinoilla.

Maustaminen oli ylellisyyttä, johon tavallisella kansalla harvoin oli varaa, pikemminkin yrtit olivat hätäravintoa tiukanpaikan tullen. Tästä ja yrttienkäytön muusta perinteestä mm. kasvivärjäyksestä kertoo puolestaan tarinapolku Villiyrteistä viljelyyn.

Tietäjän tien kuvaamaa sanan mahtia voi lueskella lisää tutustumalla loitsuihin. Yrttitarinat ovat kansan kertomuksia kasvien alkuperästä. Kaikille oudoille termeille ja vieraille sanoille voi etsiä lisäselvityksiä sanastosta.