SYKSYLLÄ YRTTITARHASSA
Ihanan ylelliset yrttikylvyt

Kun uusi yrttisato on korjattu, on syytä käyttää kaikki vanhat varastot pian pois. Ihana tapa hemmotella itseään on yrttikylpy jaloille. Veteen voi lisätä käyttämättä jääneet yrttiteeainekset ja tulos on ihanan tuoksuva.

Tutustu eri mahdollisuuksiin ja kokeile iloksesi yrttikylpyjä ja muuta luonnonkosmetiikkaa. Ohjeita löydät Rohdot ja kosmetiikka -sivuilta.

Lehti puusta varisee - käytä hyödyksi kateviljelyssä

Nyt on sopiva aika aloittaa kateviljely: kata kasvimaa syksyn lehdillä.
Perustietoa kateviljelysta löytyy Viljelyn ABC -oppaastamme! Tutustu.

Kuitukasveja voi kokeilla korjata syksyllä

Syksy on kuitukasvien korjaamisen aikaa, jos haluat kokeilla nokkoskuidun valmistamista on syytä kerätä syksyllä elo-syyskuussa, kun kuitu on sitkeimmillään. Myös humalaa on käytetty kuitukasvina ja siitä on valmistettu köysiä, kankaita ja mattoja
Lue lisää nokkoskuidun muokkaamisesta

Yrttietikkaa

Ennen lumentuloa aika käyttää viimeiset yrttitarhan kasvit. Mauste-etikoita voi tehdä myös ruukkuyrteistä. Joululahjoiksi aiotut etikat on hyvä laittaa maustumaan nyt, sillä niitä pitää kypsytellä vähintään kuukausi.

Mauste-etikan voi valmistaa rosmariinista, mintusta, tillistä, timjamista tai basilikasta. Myös yrttisekoitukset ovat kokeilun arvoisia.

Mauste-etikan perusohje
n. 400 -500 g yrtin oksia, ei puumaisia
6 dl omena- tai valkoviinietikkaa
Huuhtele ja kuivaa puolet yrteistä, murskaa hiukan. Laita yrtit lasitölkkiin ja kaada etikka päälle. Peitä kankaalla ja anna maustua 2 päivää. Sekoita ja peitä uudelleen. Anna maustua viikon verran, sitten siivilöi etikka ja heitä yrtit pois.
Toista menettely jäljellä olevalla yrttimäärällä, nyt anna maustua vähintään kuukauden verran. Siivilöi ja pullota. Mukaan voit laittaa muutaman tuoreen yrtin oksan. Sulje korkki. Säilytä pimeässä ja viileässä.

Takaisin Yrttitarhan etusivulle