Laventeli

Lavandula angustifolia
Lamiaceae-heimo (Huulikukkaiskasvit)

Tähkälaventeli

Lavendel
(English)Lavender
Lavendel

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Laventeli on monivuotinen aromaattinen kasvi, jonka siniset kukat sijaitsevat tähkämäisissä kukinnoissa varsien latvoissa. Lehdet ovat harmahtavan vihreät, karvaiset ja laidoiltaan sisäänpäin kääntyneet. Laventelin tieteellinen sukunimi Lavandula tulee sanasta "lavare", pestä tai kylpeä. Nimi viittaa roomalaisten tapaan kylpeä laventelivedessä. Laventeli kasvaa luonnossa Etelä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Suomessa sitä viljellään koriste-, tuoksu- ja maustekasvina, mutta sen talvehtiminen on erittäin epävarmaa ja voi onnistua vain eteläisimmässä Suomessa.

Käyttö ravintona

Laventeli on enemmän hajuste- ja koristekasvi kuin mauste. Koska kasvin maku on vahva ja melko karvas, sen ennen kukintaa kerättyjä tuoreita lehtiä ja nuoria versoja käytetään lähinnä voimakkaan makuisten liha- ja kalaruokien maustamiseen. Ne sopivat myös kasvispatojen, salaattien ja yrttikastikkeiden sekä erilaisten juomien mausteeksi. Laventeli kuuluu perinteisesti provencelaiseen mausteseokseen yhdessä basilikan, rosmariinin ja timjamin kanssa. Lammaspataan laventeli käy yhdessä valkosipulin ja timjamin kanssa. Sienistä erityisesti sinivalmuska sopii laventelilla maustettavaksi. Laventelia voi säilöä pakastamalla, kuivaamalla, öljyssä ja etikassa. Kukat ovat kauniita salaattien koristeena sekä leivonnaisissa sokeriliemessä kuorrutettuina.

Käyttö rohtona

Rohdoksi kerätään kukkia ja kukkivia versonlatvoja. Vaikuttavana aineena on kasvin sisältämä eteerinen öljy, jonka tärkein yhdiste on linalyyliasetaatti. Laventeli rentouttaa, alentaa verenpainetta ja laukaisee kouristuksia. Tuoreesta tai kuivatusta kasvista tehtyä teetä voi nauttia sisäisesti rauhoittavana rohtona unettomuuteen, sydämentykytykseen ja päänsärkyyn (väitetään, että laventelipelloilla työskentelevät ihmiset eivät koskaan pode päänsärkyä) sekä ruuansulatusvaivoihin. Samoin vaikuttaa kylpyveteen lisätty eteerinen öljy. Laventelilla on myös virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Eteerinen öljy tappaa bakteereita, ehkäisee ihotulehduksia ja edistää haavojen arpeutumista; se on ulkoisesti hyvä rohto pieniin palovammoihin, auringonpolttamiin, haavoihin ja hyönteisten pistoihin. Laventeli lisää ulkoisesti käytettynä myös pintaverenkiertoa. Laventelispriitä (laventeliöljyn ja alkoholin seosta) on perinteisesti käytetty voiteena noidannuoleen ja reumaattisiin kipuihin. Kukista tehtyä keitettä käytetään mm. mustelmien ja turvotusten hoitoon.

Kotioloissa laventelia käytetään paljolti eteerisen öljyn muodossa, jolloin siitä voi tehdä kylpyjä, kääreitä, ihoöljyjä tai sitä voi käyttää tuoksulampuissa ja höyrystimissä. Muista eteeristä öljyistä poiketen laventeliöljyä voi myös levittää pienille ihoalueille (esim. hyönteisten pistoihin) laimentamattomana. Eteeristä öljyä ei saa nauttia sisäisesti.

Varoitukset

Laventelia ei suositella pitkäaikaiseen käyttöön henkilöille, joilla on matala verenpaine. Astmasta ja heinänuhasta kärsiville laventeli voi aiheuttaa yliherkkyysoireita. Puhdasta eteeristä öljyä ei pidä käyttää sisäisesti, kuten ei muitakaan eteerisiä öljyjä.

Muu käyttö

Laventelin tärkein käyttöalue on kosmetiikka ja siellä varsinkin saippuat ja hajuvedet. Kotona laventelin kukkia voidaan käyttää hajustamaan vaatekomeroa, ja vaatekoitakin kukilla on torjuttu. Eteeristä laventeliöljyä voi käyttää myös hyttyskarkotteena perusöljyyn sekoitettuna.

Viljelyohjeet

Kansanperinne