Kangasajuruoho

Thymus serpyllum
Lamiaceae-heimo (Huulikukkaiskasvit)

Ajuruoho, harakanvarvas, kangaskanerva, maarianheinä, muistoruoho, nummenkukostus, nummitee, pyttyheinä, sajuheinä, sydänriisiheinä

Backtimjan
Wild thyme,Creeping Thyme
Feldthymian, Wilder Thymian

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Kangasajuruoho on matala monivuotinen varpu, joka kukattomana on hyvinkin huomaamaton. Kukkivana sen vaaleanpunaiset kasvustot erottaa helposti. Kasvin lehdissä on voimakas aromaattinen tuoksu kuten sukulaisellaan timjamillakin. Ajuruohot viihtyvät lämpimillä hiekkakankailla ja kallioilla muodostaen laajoja mattomaisia kasvustoja. Kangasajuruohon levinneisyys kattaa lähinnä Itämerta ympäröivät alueet. Suomeen se tuli jääkauden jälkeen Ukrainan suunnalta ja levisi nopeasti kuivan ilmaston ja vähälumisten talvien ansiosta tuulen kuljettaessa siemeniä. Myöhemmin leviäminen onkin ollut hitaampaa, sillä se on lähinnä vain muurahaisten varassa. Nykyisin lajia tapaa yleisimmin Etelä-Suomesta ja harvinaisempana Keski-Suomesta. Oulankajoen ja Tenojoen rantatörmillä kasvaa kangasajuruohon alalaji tenonajuruoho (Thymus serpyllum subsp. tanaensis), joka eroaa kangasajuruohosta hieman suurempien lehtiensä ja kukkiensa perusteella. Myös eteerisen öljyn koostumus on erilainen. Suvun nimi Thymus tarkoittaa voimaa ja rohkeutta, tai se on johdos kreikan sanasta "thymon", joka merkitsee tuoksuvaa uhria.

Lajinimi serpyllum tulee kreikan kielen sanasta "herpein", ryömiä´, mikä viittaa kasvin maanmyötäisiin pitkiin versoihin.

Kangasajuruohoa on helppo siirtää puutarhaan luonnonkasvien siemenistä, rönsyistä tai juurrutetuista pistokkaista. Se on erittäin hyvä peittokasvi laihaan hiekka- ja soramaahan paahteiselle paikalle. Se on myös erinomainen mesikasvi, josta mehiläiset tuottavat hyvänmakuista ja vitamiinipitoista hunajaa. Monille muillekin hyönteisille se on tärkeä ravintokasvi. Perhosista harju- ja muurahaissinisiipi ovat täysin ajuruohojen varassa.

Näköislajit

Etelä- ja Keski-Suomesta voi harvinaisena tulokkaana löytää nurmiajuruohoa (Thymus pulegioides), joka eroaa kangasajuruohosta pitkulaisen ja tyvestä katkonaisen kukinnon sekä varren karvaisuuden perusteella. Sen varsi on vain särmiä myöten karvainen, kun taas kangasajuruoholla karvoja on varren ympäri kauttaaltaan. Nurmiajuruoho on 1800-luvun lopulta alkaen levinnyt siemenrikkana puistoihin sekä tien- ja radanvarsille. Sitä on viljelty myös koristekasvina.

Käyttö ravintona

Mausteena kangasajuruohoa käytetään muiden ajuruohojen tapaan. Se sopii käytettäväksi mm. liha-, kala-, muna- ja pastaruuissa ja kukat koristeena ruokapöydässä. Kangasajuruohosta voi tehdä myös yrttiteetä, ja sillä on yrttiliköörien valmistuksessa.

Käyttö rohtona

Kangasajuruohon rohdosvaikutukset tunnettiin jo varhain. Kaarle Suuren sotajoukot pitivät mukanaan ajuruohokeitettä kulkutautien torjumiseksi. Myös hammassärkyjen hoidossa kangasajuruoholla on ollut tärkeä merkitys. Vielä nykyäänkin se kuuluu monien maiden farmakopeaan nimellä Herba thymi serpylli. Rohtona käytetään kasvin kukkivia versonlatvoja, jotka kerätään heinä-elokuussa. Kangasajuruohon haihtuva öljy vaikuttaa ysköksiä irrottavasti ja käheyttä poistavasti; kasvia käytetäänkin enimmäkseen yskänrohtona. Sillä on myös ruuansulatuskanavan kouristuksia laukaiseva vaikutus, joka johtuu eteerisen öljyn lisäksi kasvin flavonoideista. Eteerisen öljyn sisältämä karvakroli ja varsinkin tymoli ovat voimakkaan antiseptisia vaikuttaen sieniin ja antibiooteillekin vastustuskykyisiin bakteereihin. Ulkoisesti kasvilla voidaan hoitaa hauteina ja kylpyinä mm. haavoja ja ihon tulehduksia sekä kutisevaa ihoa. Siitä on perinteisesti tehty vahvistavia kylpyjä lapsille. Tymolia käytetään eristettynä suuvesissä ja hammastahnoissa. Kangasajuruohon tymolipitoisuus on kuitenkin pienempi kuin viljellyn tarha-ajuruohon eli timjamin.

Varoitukset

Kasvin yliannostus voi aiheuttaa oksennusreaktion, kun ruuansulatuskanavan rauhasten toiminta tehostuu liikaa.

Muu käyttö

Kangasajuruohoa käytetään kosmetiikassa mm. kylpyöljyjen valmistukseen.

Viljelyohjeet

Kansanperinne