Juolukka

Vaccinium uliginosum
Ericaceae -heimo (Kanervakasvit)

Hevosenjuopuka, hevosenmustikka, huolukka, juola, juolas, juolikka, juomikka, juominkainen, juomukka, juopikka, juopukka, juotikka, juovikka, juovikko, juovukka, koiranjuolukka, koiranmarja, koiranmustikka, oivukka, rautapuolikka

Odon
Nothern Bilberry, Bog Whortleberry
Rauschbeere

Piirroskuva suurempana
Valokuva

Yleiskuvaus

Juolukkaa voi tavata alkuperäisenä kasvina koko maasta Etelä-Suomen rämeiltä, korvista ja kosteilta kankailta aina Lapin kuivemmille tunturipaljakoille asti. Talvenkestävyys juolukalla on erittäin hyvä. Etelässä juolukka kasvaa lähes metrin korkuiseksi pensaaksi, mutta pohjoisempana se on aivan matala varpu. Kasvi kukkii touko-kesäkuussa valkoisin tai punertavin kukin, joita on 1 - 3 yhdessä tertussa. Kukista kehittyvät pitkänomaiset, hiukan kulmikkaat harmaansiniset marjat, jotka ovat sisältä vaaleat. Ehytlaitaiset hieman sinertävät lehtensä juolukka pudottaa pois talveksi.

Juolukkaa on aliarvostettu käyttömarjana ja pidetty virheellisesti jopa myrkyllisenä. Luulo myrkyllisyydestä saattaa olla peräisin joko samanlaisilla kasvupaikoilla kasvavan suopursun huumaavasta vaikutuksesta tai juolukan marjoilla harvinaisena elävästä loissienestä (Monilinia megalospora), joka muumioittaa marjat. Juolukka sopii erinomaisesti sekamarjaksi mehuihin ja soseisiin. Tosin kotoinen juolukkamme ei ole yhtä maukasta kuin muualla pohjoisella havumetsävyöhykkeellä kasvava. Mustikkaan verrattuna juolukan marjojen väri ja maku ovat vaatimattomammat mutta C-vitamiinipitoisuus useita kertoja korkeampi.

Näköislajit

Juolukan saattaa sekoittaa äkkipäätä mustikkaan, mutta erot ovat kuitenkin selvät. Mustikka jää kasvussaan huomattavasti matalammaksi kuin juolukka ja sen lehdet ovat ohuemmat ja sahalaitaiset. Marjat ovat mustikalla pienemmät ja niiden mehu on sinistä, kun taas juolukan marjoissa mehu on väritöntä.

Käyttö ravintona

Juolukan marjat sopivat samalla tavoin kuin mustikankin marjat hilloihin, soseisiin ja mehuihin sekä tuoreena käytettäväksi ja pakastettavaksi. Juolukkaa onkin hyvä käyttää yhdessä mustikan kanssa värin ja maun parantamiseksi. Lehtiä sekä myös marjoja voi käyttää yrttijuomasekoituksiin.

Ravintoainesisältö

Käyttö rohtona

Katekiiniparkkiaineita sisältävät juolukan marjat ovat samantapaisia vaikutuksiltaan kuin mustikan marjat, eli ne parantavat vatsa- ja suolistovaivoja. Lehtikeitettä on käytetty rohtona samaan tarkoitukseen.

Muu käyttö

Ennen kukkimista kerättyä kasvia voidaan käyttää kasvivärjäyksessä sammaleenvihreän ja ruskean värin lähteenä.